Blog
Ik Foto's Blog Recepten Home Links

31 July

Op bezoek

Filed under: — Wmijn @ 09:50

We verblijven twee nachtjes in Veikkola bij een vriend van Bart. Wat een huis! Doe ons er ook eentje ;)
Vandaag gaan we wat helpen bij het klussen rondom het huis (hekwerk repareren, stenen slepen en zo wat meer) en morgen vertrekken we richting Tuurku. Daarna houden de plannen nog steeds op. We zien het wel :)
Nieuwe foto’s worden op dit moment naar de server gepompt, waarschijnlijk komen ze nog wel op de gallery te staan. Hou het in de gaten.

Nuuksio National Park

Filed under: — Wmijn @ 09:45

Na een wat langzame start zijn we per trein en bus aangekomen aan de rand van Nuuksio. Op weg het park in, met onze rugzakken, hebben we erg het idee dat de Finnen die ons tegen komen ons heel raar aan kijken. De meeste zijn dan ook onderweg het park uit, in tegenstelling tot wat wij doen. Na wat zoeken vinden we de route die we moeten hebben en na een tijdje hebben we de keuze tussen twee kampeerplekken. We keizen diegene die heel lief op een klein eilandje ligt en waar wel een ander tentje staat, maar dan zonder een bewoner. De kampeerplek is perfect! Aanwezig zijn:

 • een meertje met kristalhelder water (water dat er schoner uit ziet dan het water wat we een dag later uit de kraan verderop in het park halen)
 • een houthok met hout, zaag en bijl
 • een compost toilet (die je hier meer ziet, maar waar touristen niet veel van snappen of willen snappen, zelfs na uitleg in 5 talen)
 • een composthoop
 • een overkapping om te slapen met plek om vuur te stoken
 • prima bomen om een hangmat tussen te knopen
 • en last, but not least, een plek om je tent op te slaan

Het blik ravioli dat we mee hebben gaat als eerste op, daar willen we niet langer mee sjouwen. De brander die we mee hebben vertoont weer kuren, dit keer kom ik er achter voordat de vlam aan is en dus zijn ongelukken voorkomen (de snelkoppeling tussen brander en pompje/tankje lekt :\ ). Gelukkig is er een kampvuur en dus maken we de ravioli warm door het blik in het vuur te zetten, dat spaart ook nog eens afwas.

Er komen een paar Finnen zwemmen en worstjes grillen (worst aan een stok, wat een brilliant idee!) en we genieten van een heerlijke avond. De volgende dag maken we een dagtocht om het park uit te komen, zodat we bij een supermakt in Espoo wat eten kunnen halen voor de avond en de volgende ochtend. Het idee van de worstjes op stokjes moeten we ook uit proberen, maar als we de bus uitstappen en het park weer in willen lopen begint het te regenen. Hmmm, worstjes grillen is leuk, maar dan wel als het droog is… Onderweg komen we nog een overdekte kampvuurplek tegen (het park is erg goed uit gerust met kampeerplekken en vuurplekken), maar Bart en ik vinden dat het maar droog moet zijn als we terug komen bij de tent en dat we gewoon daar gaan eten. En inderdaad, als we terug komen miezert het nog een beetje, maar het mag geen naam hebben. En zo eten we dan toch nog onze worstjes van een stokje.

Zaterdag, zo rond half zes word ik wakker van een enorm kabaal, ganzen. Het lijkt wel alsof ze aangevallen worden en na een tijdje mijn nieuwschierigheid bedwngen te hebben, rits ik toch de tent open. Wie weet wat ik zal zien? De mist over het water, met de opkomende zon zag er schitterend uit en dus ben ik maar wat foto’s gaan schieten. De ganzen waren gewoon lawaai aan het maken, verder niets aan de hand.
Door de onderbreking van de nachtrust en door het gebrek aaan zon, worden we pas om half twaalf wakker. Tijd om op te staan, te brunchen en te vertrekken richting uitgang. Precies optijd, aangezien er zo’n 20 Finnen (klein en groot) de nacht door komen brengen…

28 July

Foto’s

Filed under: — Wmijn @ 11:44

Op de gallery staan de foto’s van de eerste dagen. Let op, het zijn ze (bijna) allemaal en het is nog het ruwe materiaal! Dus foto’s zijn soms erg donker, omdat ze wat onderbelicht zijn met het idee ze later wat op te halen om zo de achtergrond er beter uit te laten komen. Nou ja, veel plezier ermee :)

Wij vertrekken over niet al te lange tijd richting Nuuksio – National Park om daar wat te kamperen. We verlaten guesthouse ToTeMi, waar we de afgelopen dagen vertoefd hebben om de wilde natuur in te gaan. Met een beetje mazzel bezoeken we ook nog een vriend van Bart die hier in de buurt woont.

27 July

‘Wisjedatjes’ over Finland

Filed under: — Wmijn @ 18:20

Wist je dat… ?

 • ze in Finland sla verkopen met kluit?
 • het afdruiprek hier verborgen zit in de kast en dat je dus niet af hoeft te drogen en dat het ook niet meteen een puinhoop op je aanrecht is als je niet afdroogt?
 • de Lidl waar we net boodschappen gedaan hebben enorme potten olijven verkopen, zowel zwart als groen (tegen die lullige kleine potjes in Nederland)?
 • de Lidl het niet snapt als je met creditcard wilt betalen en dat dat niet handig is als je niet zoveel contant geld hebt?
 • we zojuist 1 liter getankt hebben aangezien ze geen brandstof voor branders in outdoor-winkels mogen verkopen?
 • je zeer nat wordt van een Finse regenbui?
 • ze ook in Finland jehova-getuigen hebben (die ik dan net aan de deur moet treffen…)
 • betalingen hier vaak ook met mobile telefoons gedaan worden? (Bijvoorbeeld een kaartje in de bus, krijg je nog korting ook :) )
 • de weersvoorspellingen nog onbetrouwbaarder zijn dan in Nederland?
 • het hard zoeken is naar een pot pindakaas in de Finse supermarkt?

26 July

Meer Helsinki

Filed under: — Wmijn @ 23:45

Dag twee eindigde in de sauna. De sauna was heerlijk! Bart heeft besloten dat hij er eentje wil in ons huis later ;)

De derde dag was een mooie dag om naar Suomenlinna te gaan. Eerst hebben we een bezoekje aan de vismarkt gebracht, maar er waren maar weinig standjes. De Finnen hebben de gewoonte om bonen te eten als een snack, dus gewapend met een zak bonen en aardbeien zijn we de boot op gegaan. Jum! Daarna was het tijd voor een minder gezonde snack, namelijk een ijsje. Ik ben in ijsjes-hemel, aangezien ze hier dropijs verkopen. Het nadeel van zwart ijs is dat dat eerder smelt dan anders ijs en aangezien dat bolletje onderop zat was het likken voor gevorderden… Verder hebben we vooral rond gelopen op het eiland. Het was een heerlijke dag, dus een beetje relaxed rond lopen beviel prima.

Maandag was onze ‘slow day’. Nadat we eindelijk opgestart waren zijn we wat winkels gaan bekijken in Helsinki. Eigenlijk wilden we naar een museum, totdat we erachter kwamen dat die op maandag gesloten zijn.

Vandaag zijn we terug in de tijd gegaan in het openlucht museum van Helsinki, gelegen op het eiland Seurasaari. De gebouwen van het openlucht museum liggen in een park dat is open voor iedereen, maar als je een stickertje koopt bij de kiosk, dan mag je ook gebouwen in waar regelmatig Finnen in klederdracht je vragen beantwoorden. Het museum deed me veel denken aan de musea in Kopenhagen en in Stockholm, maar het was wederom leuk om te zien.

Overal op het eiland lopen kleine eekhoorntjes rond die ontzettend brutaal zijn. Eentje was zo brutaal dat hij mijn been in klom! (Of hij was heel dom en dacht dat mijn been een boom was, dat zou dan in ieder geval een berkeboom geweest moeten zijn…). Verder zijn ze wel erg schattig.

En Harry Potter is uit!

23 July

In Helsinki, dag 1 en 2

Filed under: — Wmijn @ 18:23

Vrijdag om 01:30 uur plaatselijke tijd zijn we aangekomen op het vliegveld van Helsinki. Tomi en Teemu stonden ons op te wachten op het vliegveld. Gelukkig maar, want zo ‘s nachts je weg vinden in een vreemde stad is niet erg makkelijk. Per taxi zijn we richting hun appartement gegaan alwaar we snel zijn gaan slapen.
Na het ontbijt zijn we richting de stad vertrokken met Teemu, Tomi zouden we later treffen, aangezien hij gewoon moest werken. We hebben wat rond gelopen en meteen een aantal bezienswaardigheden bekeken. Namelijk; 2 kerken, de haven (een van de), het stadhuis, de bibliotheek van de universiteit (mooie zaal!), de kerk in de rots (indrukwekkend, zo ook het koor en orkest dat aan het oefenen waren. Jammer dat Tomi de muziek duidelijk niet kon waarderen, anders waren we langer gebleven), het sibelius monument en de school van Tomi en Teemu. Onze eerste avond maaltijd bestond uit gezouten rendiervlees met aardappelpuree en (vosse?)bessengelei/jam. Het zou niet mijn favoriete eten zijn, maar het was wel lekker. Het is in ieder geval een traditionele Finse maaltijd en dat moet je toch meegemaakt hebben. Het was jammer dat het die dag zo regenachtig was, want daar wordt je zo nat en koud van, maar buiten dat was het een prima kennismaking met Helsinki.

Vandaag zijn we begonnen met het beklimmen (nou ja, met de lift dan) van de olympische toren. Super uitzicht over de stad en gelukkig was het nu droog, dus konden we ook wat zien van dat uitzicht. Teemu gaf tekst en uitleg. Daarna zijn we aan ons lot over gelaten. Op ons programma stonden de botanische tuinen van de universiteit. We hebben weer heel wat plantjes en bloemetjes op de gevoelige plaat vast gelegd, totdat het tijd was om te vertekken richting een plek om de maag te vullen. Op het station hebben we broodjes gehaald en die hebben we bij een monument op zitten eten. Nu net thuis en zo de sauna in die onder in het gebouw zit. Ik ben benieuwd, ergens heb ik het idee dat we binnen 3 minuten weer buiten staan omdat het te warm voor ons is. We zullen zien.

Oh, en natuurlijk ben ik bezig in Harry Potter! :D

20 July

Afscheid?

Filed under: — Wmijn @ 01:04

Twee vrienden van ons gaan promoveren in de Verenigde Staten. Vanavond hebben we gezellig samen gegeten, hierna gaat het een tijd duren voordat dat weer kan. En toch is het vreemd. Het voelt niet alsof ze naar heel ver weg gaan verhuizen, het voelt niet alsof het moeilijker wordt om contact te houden. Het voelde dus ook niet als een afscheid. En dat is eigenlijk maar goed ook!

18 July

Hij is binnen!

Filed under: — Wmijn @ 12:06

Jawel, ook ik heb hem, de nieuwe Harry Potter! Nu mezelf nog beheersen, want ik heb er echt geen tijd voor. Ik ben als een klein kind zo blij :D

17 July

Stil hiero

Filed under: — Wmijn @ 23:29

Het is een beetje stil alhier. Een weekje zomerkamp heb ik achter de rug en een verslag wil ik heel graag typen, maar dat komt er even niet van. De vakantie is begonnen, dus mensen hebben ineens weer tijd voor een sociaal leven. Alle avonden zitten vol. Je hoort me niet klagen hoor! Ik vind het wel erg gezellig. Maar, het is dus even stil hier. Ik kan me nou eenmaal niet verdelen in meerdere Wmijntjes.

9 July

Vut Feest!

Filed under: — Wmijn @ 09:29

Na 36 jaar werken bij het NLR, vond mijn vader het mooi geweest. Tijd voor de VUT!
De dag begon voor ons in Eindhoven, waar Roel ons op kwam halen. Door naar Woerden, alwaar we mama op moesten halen uit het ziekenhuis. Vervolgens zouden we in Mijdrecht even een broodje kroket scoren om die op te eten en door te rijden naar Amsterdam. Zouden, dat is inderdaad het juiste woord. Het broodje kroket hebben we niet gezien. De auto wilde ineens niet meer zo vlotjes rijden. Daar waar hij net nog zo lekker de turbo had gedemonstreerd, wilde hij nu nog net de garage bereiken. De monteur die even een proefritje ging maken, kwam lopend terug. Dat is geen goed teken.
Gelukkig zit er een autoverhuur bedrijf in Mijdrecht (ook nog eens vrienden van mijn ouders) en met een auto van Blauw vertrokken we alsnog richting Amsterdam.
Ondertussen dus maar even mijn broer (yes! hij heeft een mobiel!) gebeld of die even wat broodjes bij de kantine kon regelen.

Na aankomst verliep de dag zoals geplanned en het was erg gezellig. We begonnen met corsages voor de familie, waarna we even onze broodjes op hebben kunnen eten voordat mijn vaders presentatie begon. De presentatie liet zien wat mijn vader allemaal gedaan heeft in die 36 jaar bij het NLR. Dat moest in 1,5 uur en dat kon eigenlijk niet. De presentatie zat leuk in elkaar, typisch mijn vader’s. Daarna gebak voordat de receptie begon. Bij een gelegenheid als dit horen natuurlijk een aantal speeches. Mooi was de speech waarbij een interne nota van mijn vader gebruikt werd (uit 1970 ofzo) waarin hij uitlegt het ergens niet mee eens te zijn. Brullen van het lachen! De speech waarbij a la Candlelight gedichten werden voorgedragen mocht er ook zeker zijn. Goed om te horen dat mijn vader een geliefd en gewaardeerd collega was!

Om 19:00 waren de laatste handjes geschud van alle jaarclubgenoten, familie, vrienden, collegae en buren en was het tijd om te vertrekken naar Mijdrecht voor het restaurant. Een heerlijk diner wachte op ons en alhoewel we best moe waren van de hele dag heeft het eten ons erg goed gesmaakt. We vertrokken vrij laat naar Eindhoven en natuurlijk moest ik daarna nog wat spullen inpakken voor het zomerkamp. Ik wilde nog wel zo graag eens een keer uitgerust op kamp gaan… Maar, het VUT Feest was een feest en daar draaide het gister allemaal om. Ik denk dat ik kan zeggen, we hebben genoten!

7 July

Ze kunnen het wel!

Filed under: — Wmijn @ 22:17

Vanavond hebben de kabouters hun bagage ingeleverd voor het zomerkamp. Zaterdag vertrekken we, maar wij gaan met de trein en we zijn niet zo onaardig dat we ze met hun eigen spullen laten sjouwen.
Ik kneep hem eerlijk gezegt een beetje, aangezien we met dezelfde aanhanger als vorig jaar gingen rijden, maar toen gingen er 5 kinderen minder mee en paste het maar net. We hadden dus maar vast een bagage-waarschuwing mee gegeven; “compact inpakken, anders blijven er spullen thuis”. En zowaar! Ze kunnen het! In plaats van 3 tassen, kwam er 1tje, met eventueel een losse slaapzak per kabouter. Drie slaapzakken heb ik even opnieuw opgerold waardoor het volume gereduceerd werd tot de helft van wat het was en zo paste alles in de aanhanger. Sommige ouders vrezen al voor het inpakken voor de terugreis; “Dat krijgt ze nooit alleen weer in die tas hoor!”, maar dat krijgen we samen wel voor elkaar. Als het er heen in paste, dan moet het terug ook passen, is het motto.

Geirriteerd winkelen

Filed under: — Wmijn @ 22:04

Winkelen is al niet echt mijn favoriete hobby (jawel, ik ben wel een vrouw), maar in Eindhoven is het soms nog vervelender. Er loopt iemand rond die zeer veel gelooft in Jezus. Dat is natuurlijk prima, ieder zijn ding, maar waarom moet hij dat zo hard rond bazuinen?! En dan vooral door 2 zinnen de hele tijd te herhalen, waar ik meestal geen touw aan vast kan knopen, met een zeer irritante stem die nog mijlenver de V&D binnen dringt. Die zinnen blijven dan nog de hele dag door mijn hoofd denderen. Tegenwoordig, als ik hoor dat hij er weer staat, dan begin ik al te ‘lalalalalalalala-en’, in de hoop dat ik zijn stemgeluid buiten kan houden. Nee, mijn winkelplezier wordt er niet beter van.

5 July

Het mysterie van de drijvende paperclip

Filed under: — Wmijn @ 00:57

Hoe vreemd is dat toch eigenlijk, dat een paperclip, die toch van metaal is, gewoon blijft drijven als je heel schoon water gebruikt? En wat raar toch, dat de paperclip meteen zinkt als je het oppervlak van het water aanraakt met een beetje afwasmiddel.
Vandaag mochten kinderen van groep 3, 4 en 5 van een basisschool in Eindhoven zich hierover verwonderen. Niet alleen over dit gegeven, maar nog veel meer leuke dingen waren er te doen, onder andere georganiseerd door de stichting Techniekpromotie. Ikzelf heb me vooral bezig gehouden met de paperclip. En zowaar heb ik daar toch een leuk verhaal van kunnen maken. Iets met bruggen (waterstofbruggen) en eilandjes (moleculen) en een reus (de zeep) die de bruggen kapot maakte. Toch niet slecht dat je met zo’n simpel proefje kinderen toch 10 minuten bezig kan houden. En dat zowaar de uitleg door kinderen onthouden werd is natuurlijk helemaal leuk.

Groepssluiting

Filed under: — Wmijn @ 00:38

Tjonge, het reguliere scoutingjaar zit er alweer op. Nog een weekje en we gaan op kamp, maar eerst was er natuurlijk de traditionele groepssluiting. De verkennerleiding had een leuk postenspel in elkaar gedraaid waar kabouters, welpen, verkensters en verkenners aan mee deden. Voetballen met 3 benen, door van 2 personen de benen met een das aan elkaar te knopen, sokworstelen, trek aan de bel en nog een heleboel andere dingen zijn er te doen geweest. Her en der zag ik nog kletsnatte verkenners langs komen die iets te fanatiek waren met het gooien van de sponzen. Of begrepen ze het gewoon niet en hebben ze de inhoud van de emmers gegooid? Ik weet het niet, het leek mij in ieder geval ontzettend koud!

Natuurlijk had het bestuur weer een fantastische BBQ voor ons voorbereid en konden we met zijn allen weer smikkelen en smullen. Ik moet toch eens onthouden dat de satetjes erg smakelijk zijn! Ik denk dat ik volgend jaar maar alleen daarvoor ga. Jummie! Zelf met dat kleine beetje regen dat we gehad hebben was het weer een geslaagde groepssluiting!

4 July

Deksletten, spuiten en trekken

Filed under: — Wmijn @ 23:30

Nee joh, het gaat hier gewoon om zeilen. Wat dacht jij dan?

Donderdag en vrijdag hebben Bart en ik een bezoekje gebracht aan Friesland alwaar de ouders van een vriendin een huis en een bootje hebben. Alhoewel de hoeveelheid water boven de boot regelmatig iets te veel was, hebben we toch lekker gezeild. Het deksletten viel dus redelijk tegen (dat is in je bikini oid op het dek van de boot liggen. Ik heb het niet verzonnen…), maar spuiten hebben we wel gedaan (dat is dan weer het zeilen met een redelijke snelheid), maar er waren ook momenten dat je flink moest trekken (aan de fokkeschoot, zodat de fok strak kwam te staan) bij wat minder wind of als we onder een bepaalde hoek met de wind voeren.

Zeilen is heerlijk uitwaaien en in dit geval kon ik dat even goed gebruiken. Naast het zeilen was het ook erg gezellig, ontspannend en hebben we lekker gegeten. En dat is natuurlijk erg belangrijk. Het nieuwe toetje voor na/bij de BBQ: marshmallows met aardbeien en die dan samen roosteren. Voordeel: de aardbei is lekker fris bij het zoete van de marshmallow; nadeel: je kunt er veel meer van op (of is dat dan toch weer een voordeel?)

Powered by WordPress